Digitale toegankelijkheid wordt verplicht: wat de nieuwe EAA-wet betekent voor ondernemers.


​Op 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking in Nederland. Deze Europese wet verplicht bedrijven om hun digitale en fysieke producten en diensten toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Voor kleine ondernemers betekent dit dat ook zij hun websites, apps en andere digitale platforms moeten aanpassen om te voldoen aan de toegankelijkheidsnormen

Toegankelijkheid

Er is veel onduidelijk wat deze wet nu is en wie eraan moet voldoen. Er is nog geen grote voorlichtingscampagne geweest gericht op zzp'ers en MKB. De informatie blijft vaak hangen bij overheidsinstanties, juristen of grote bedrijven. Daarnaast zijn er al zoveel wetten en ruis waaraan moet worden voldaan. Hieronder volgt een korte uiteenzetting:

Wat houdt de EAA in?

De EAA stelt eisen aan de toegankelijkheid van producten en diensten, waaronder websites, apps, e-commerceplatforms, betaalautomaten en ticketmachines. Deze moeten bruikbaar zijn voor mensen met visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen.

Wat betekent dit voor kleine ondernemers?

Kleine ondernemers moeten hun digitale platforms toetsen op toegankelijkheid en waar nodig aanpassen. Dit kan onder meer inhouden:​

  • Het implementeren van tekstalternatieven voor afbeeldingen.
  • Het verbeteren van de navigatie voor toetsenbordgebruikers.
  • Het zorgen voor voldoende contrast en leesbaarheid.
  • Het testen van de gebruiksvriendelijkheid met assistieve technologieën.​ Dit zijn bijvoorbeel screenreaders die voorlezen.

Waarom wordt deze wet toegepast?

Nieuwe wetgeving rondom WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) is bedoeld om websites en apps toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Denk hierbij aan mensen die slecht zien, horen of moeite hebben met bewegen. Omdat steeds meer mensen digitaal werken, leren of diensten gebruiken, is het belangrijk dat websites voor iedereen toegankelijk zijn.

In de Europese Unie bijvoorbeeld, moeten landen ervoor zorgen dat publieke websites voldoen aan toegankelijkheidsregels. Dit helpt ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht hun beperking, gemakkelijk gebruik kan maken van digitale diensten. De nieuwe wetgeving kan strengere eisen stellen aan bedrijven en organisaties, zodat hun websites toegankelijk zijn voor iedereen.

Hoe wordt de EAA gecontroleerd?

De handhaving van de European Accessibility Act (EAA) gebeurt nationaal. In Nederland ligt dit toezicht bij de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed (voor overheden) en andere aangewezen instanties voor commerciële partijen.

Voor ondernemers betekent dit:

  • Je kunt gecontroleerd worden op basis van meldingen van gebruikers.
  • Er worden mogelijk steekproeven of audits uitgevoerd.
  • Bij overtreding kun je een waarschuwing, boete of verplichting tot aanpassing krijgen.

De overheid wil vooral stimuleren en informeren, maar er zijn ook sancties mogelijk bij structurele nalatigheid.

Als (kleinere) ondernemer: wie gaat mij nu controleren en hoe groot is de kans hierop?

  1. Actieve controles zijn beperkt

De overheid gaat niet massaal handhaven bij kleine websites of zzp’ers. Toezicht zal in eerste instantie gericht zijn op:

    • Grote bedrijven
    • Webshops met veel verkeer
    • Financiële of publieke diensten
    • Bedrijven waar klachten over zijn

2.Controle komt vaak door klachten

De meeste controles zullen ontstaan als iemand een klacht indient bij een toezichthouder (bijv. een bezoeker met een beperking die je site niet kan gebruiken).

3. Risico op reputatieschade en verlies van klanten

Ook zonder boete kun je klanten mislopen of negatieve publiciteit krijgen als je website niet toegankelijk is. Inclusiviteit wordt steeds belangrijker — ook als je er (nog) niet voor beboet wordt.

Voor wie of wat geldt deze wetgeving niet ?

De European Accessibility Act (EAA) geldt alleen voor bepaalde producten en diensten met een commercieel doel.

Dit betekent dat de volgende dingen buiten de verplichting vallen:

  • Persoonlijke of hobbywebsites

Websites of apps die niet bedoeld zijn om geld te verdienen (bijvoorbeeld een persoonlijke blog zonder advertenties of verkoop), vallen buiten de EAA.

  • Websites van niet-commerciële organisaties

Vrijwilligersorganisaties of stichtingen zónder commercieel doel vallen meestal ook buiten de verplichtingen — tenzij ze producten of diensten verkopen.

  • Inhoud die vóór juni 2025 is gepubliceerd

Voor bestaande content die vóór de deadline online is gezet, gelden ruimere regels. Je hoeft oude video’s of archiefpagina’s bijvoorbeeld niet met terugwerkende kracht aan te passen, tenzij ze nog actief gebruikt worden.

  • Kleine zelfstandige producenten van fysieke producten

Als je fysieke producten maakt die geen digitale interface bevatten (zoals handgemaakte keramiek zonder digitaal scherm of app), dan hoef je meestal niet te voldoen aan de EAA.

  • Live uitgezonden video’s

Live streams hoeven niet real-time ondertiteld te worden, tenzij ze later ook als opgenomen content beschikbaar blijven. Dan gelden er wél regels

Mijn bedrijf valt hier wel onder, wat kan ik nu doen?

Wat kun je nu doen?

  • Audit laten uitvoeren: Laat je website of app toetsen op toegankelijkheid.
  • Plan opstellen: Maak een stappenplan om de benodigde aanpassingen door te voeren.
  • Laat zien dat je ermee bezig bent. Voeg een pagina of zin toe:

“We werken eraan om deze website toegankelijk te maken voor iedereen. Heb je feedback of ervaar je problemen? Laat het ons weten.”

  • Kennis vergroten: Verdiep je in de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid, zoals de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).​

De EAA is geen last, maar een kans: voor een inclusieve online ervaring én een sterkere merkpositie. Ook kleine ondernemers kunnen hierin vooroplopen — en jij hoeft het niet alleen te doen. Margin-Top helpt je graag om jouw website of webshop future-proof te maken. Van een snelle check tot een volledige audit of redesign — we zorgen dat jij voldoet aan de regels, zonder in te leveren op design en functionaliteit.

Links voor meer informatie:

WCAG.nl – Wet- en regelgeving Informatie over de wettelijke verplichtingen voor digitale toegankelijkheid in Nederland, inclusief het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid en de Wet digitale overheid.

DigiToegankelijk.nl – Wat is verplicht? Een overzicht van de verplichtingen voor overheidsorganisaties met betrekking tot digitale toegankelijkheid, zoals het publiceren van toegankelijkheidsverklaringen.

Categories

UXWCAGDigitale toegankelijkheid
Logo

Een gedurfd idee?

Wij maken er ruimte voor.

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Standaard zijn alle cookies ingeschakeld.

Digitale toegankelijkheid wordt verplicht: wat de nieuwe EAA-wet betekent voor ondernemers. | Margin Top Journal